Delta Rally 2009

Een heerlijk weerzien met de Delta.

Op zaterdag 7 maart is het dan eindelijk weer zover. Na een lange winterslaap kan de motorolie van onze klassiekers weer eens flink op temperatuur gebracht worden in de eerste rally voor het NK: de Deltarally. Het bestuur van de DHRC is de kwaliteit van de afgelopen edities niet ontgaan en daarom is de Delta dit jaar uitverkozen om het spits af te bijten in het Nederlands Historisch Rallykampioenschap 2009. Na een prachtig evenement georganiseerd te hebben in 2006 en 2007 met aansluitend een jaartje rust, hebben Marion Woud, Erik Bruêns en Hans van Dalen van Stichting Rallyworks voor de 3e Delta rally al snel een goed gevuld startveld met veel topteams. De van ongeduld trappelende 75 sportklasse- en 64 toerklasse-teams vinden zaterdagochtend een plaatsje op de mistige parkeerplaats van de inmiddels traditionele startplaats: het Carlton / Oasis hotel in Spijkenisse. Voor velen de gelegenheid om na de winterstop weer even uitgebreid bij te praten. Ook Theo en Arie van Erkel verschijnen na hun uitglijder tijdens de Wintertrial aan de start, Theo om te melden dat zijn herstel spoedig verloopt, Arie maakt zelfs deel uit van het startveld. Aan de gezellige Tielse keukentafel van de familie Reinders blijkt de afgelopen weken bijna over niets anders gesproken te zijn dan de aanstaande %u201Cbattle of the generations%u201D in de Delta. De vaders Gerrit Reinders en Jan Berkhof gaan het vandaag nl. opnemen tegen de zonen Rutger Reinders en Erwin Berkhof.

Terwijl het zonnetje flink zijn best doet om de mist verdrijven, gaat de eerste equipe van start. Met pijlen/punten kortste route wordt het startveld door de gemeente Bernisse geleid. Al vrij snel worden de deelnemers in Zwartewaal getrakteerd op een snelheidscontrole door de organisatie, de Deltarally is immers zuinig op haar vergunningen. Na het oversteken van de brug bij Stellendam worden de eerste echte uitdagingen voor de navigator zichtbaar. Langste route in de vakken blijft een lastig systeem. Na de laatste pijl lonkt direct in het vak verleidelijk een lus waar een prachtige langste route te construeren is. Als het vak echter vanaf een compleet andere zijde benaderd wordt, is een nog langere route te rijden. Slechts 3 equipes vinden deze oplossing. Na de regularity volgt de Koni-test die in samenwerking met de Rensportschool Zandvoort is uitgezet. Snelste blijkt hier de equipe Rutger Reinders / Erwin Berkhof in de rappe Porsche 911. De bijzondere lunchlocatie is het fraaie Landgoed van Slot Moermond, gesticht in 1229 door Constantijn van Zierikzee. Tijdens de watersnoodramp in 1953 werd het Slot zwaar beschadigd en daarna in originele staat herbouwd.

Na de lunch voert de route ons verder over Schouwen-Duiveland o.a. met een pittige ingetekende lijn met barricades en een grensbenadering. Aan de voet van de Haringvliet-brug is de Vredestein Proef uitgezet. Ook hier blijkt de signatuur van de rensportschool Zandvoort want het betreft een lekker snelle slalom met onderweg een Stop & Go. Na hier stil te hebben gestaan vliegen wij wat al te enthousiast naar de volgende pionnen, de eerste twee komen we nog langs, bij de derde gaat mis. De snelheid is te hoog en we vliegen van de baan, het struikgewas in. Met een licht gekreukeld neusje, takken uit alle openingen van de auto en enigszins bleke koppies, vervolgen we de proef. Vader en zoon Verweij laten later zien dat je met een vlotte rijstijl een dergelijke proef op je naam kunt schrijven en blijven de zwaarder gemotoriseerde rally-auto%u2019s keurig voor. Pijlen en puntend leggen we het laatste gedeelte van de rally af en via het pontje van Nieuw Beijerland arriveren we na een leuke middag weer bij het Carlton / Oasis.

Wat volgt is een gezellige borrel, een heerlijk buffet-diner en vrij snel hierna de prijsuitreiking. Het team Rovers / Wanders is nog steeds eenzame klasse en gaat door waar het vorig jaar mee is gestopt: nl. het winnen van rallies. Voor ons is er een derde plek waar we dik tevreden mee zijn. %u201CThe battle of the generations wordt overigens nipt gewonnen door het junior-team. Aan het eind van de dag is iedereen het er over eens: een pluim voor het super-trio Marion Woud, Erik Bruêns en Hans van Dalen. Het was wederom genieten geblazen tijdens de Delta!

Bas de Rijk.